Jævla dørvakt!

Det dømmende blikket sier mer enn tusen ord. Aller tydeligst føler man den påtatte høfligheten etterfulgt av den usikre, men nedlatende holdningen. For et øyeblikk siden var vi likeverdige. Det var frem til vi begynte å snakke om jobb, og jeg presenterte meg som dørvakt!

Man erfarer mennesker på sitt absolutt verste i denne bransjen, noe som også gjenspeiler gjestens oppfatning av dørvakten.

Vi kaller det «bransje», for det er vel ennå ikke verdig å kalles et yrke? Det er jo liksom ingen viktig jobb. Alle kan jo bli dørvakt, bare man er arrogant nok, har dårlig selvtillit, maktbehov og lav intelligens.

La oss gå noen år tilbake. Inne på et kontor i en nattklubb etter et ukentlig møte, småprater jeg med stedets driftsleder, som i dag er et meget kjent navn i bransjen. Stemningen er humoristisk når vi mimrer om våre tidligere erfaringer. På et tidspunkt avslører jeg mine tanker om å skrive ei bok om disse erfaringer som dørvakt, men at jeg er usikker på om den ville bli tatt seriøst. Responsen uteblir et lite øyeblikk mens han titter tydelig betenkt ned i kaffekoppen. Stemningen blir straks mer seriøs. Han titter opp og ser meg dypt inn i øynene før han sier oppgitt:

«Det er ingen som kommer til å tro deg, dessverre!»

For det som har skjedd i fylla, har liksom ikke skjedd på virkelig. Man vil ikke erkjenne at det finnes en surrealistisk verden hvor hverdagen har tatt pause, der normal folkeskikk og oppførsel ikke gjelder. Minst av alt at det finnes kunnskapsrike mennesker med både erfaring og gode intensjoner som jobber i dette kaoset.

Det føles naivt å tro at dørvakter har til hensikt å skape trivsel, trygghet og sikkerhet for sine gjester. 80- tallets stereotypiske og halvkriminelle dørvakter er fortsatt det man forbinder med disse menneskene. Det er lettere å akseptere at dørvaktene har en personlig agenda mot gjestene de setter grenser for, som trynefaktor, diskriminering eller rasisme. Man vet jo selv best når man har drukket for mye, og det er jo når man er på grensen til bevisstløs. Eller?

Dørvakten tar alltid feil!

De udugelige dørvaktene som kaster ut gutter som «bare flørter» ved å ubedt stikke hender og fingre opp i jentenes private områder. Enda verre er de dørvaktene som ber den sovende gjesten lufte seg når han «bare er litt trøtt». Eller de dørvaktene som nekter en overstadig beruset gjest inngang når man er en hel gjeng som skal inn, og dermed ødelegger kvelden for alle. Og de forbanna dørvaktene som ikke slipper deg gratis inn når man kjenner noen som kjenner en som har jobbet der tidligere, eller at man er en generelt kjekk gjest som tjener uhorvelig mye penger som man har tenkt å bruke i baren.

Da er det helt greit å skjelle ut disse udugelige og sadistiske vaktene. Sørg for at de får sparken! Gi dem gjerne en ørefik også. Hvis ikke det hjelper, så kan man spytte på dem eller gå helt opp i ansiktet og filme dem med mobilen.

Og blir man fortalt at man er uønsket på stedet på grunn av tidligere voldsepisoder, narkotika, hærverk, dårlig oppførsel og lignende, så er det helt greit å drapstrue dørvakten. Også privat. Man bør i det minste utøve litt vold.

En dørvakt har ingen sjel, og heller ingen følelser. En dørvakt er en kald, sadistisk og maktsyk jævel!

20160417-IMG_0734

Min venn og kollega har akkurat blitt slått i ansiktet med ei flaske.

Bilder viser min kollega og venn natt til søndag. En time før ville du møtt en høflig og hyggelig vakt med et stort smil og en positiv holdning, dedikert til å jobbe for at du skal føle deg trygg.

Han fikk som fortjent. For er man så arrogant at man ber en storvokst og fysisk aktiv gjest om å ta det litt rolig på dansegolvet av hensyn til andre gjester, så er det bare rett og rimelig at gjesten forsvarer sin ære ved å kline ei flaske i ansiktet på vakten, med full kraft. Selv om vakten etterpå var ute av stand til å se noe på grunn av alt blodet, og ikke gjorde noe videre motstand, så er det greit å følge opp med noen knyttnever.

For å ikke skape antakelser om hvilken etnisitet gjesten hadde, så kan jeg presisere at dette er snakk om en ekte norsk og velkledd mann.

Er medias fraværende dekning av slike saker relatert til at de ikke passer inn i stereotypien hvor det er dørvaktene som utøver vold?

20160417-IMG_0735

Dype kutt resulterte i nesten 60 sting i ansiktet

Det spiller ingen rolle om min kollega er pappa og ektemann. Han er fortsatt bare en jævla dørvakt!

Slike grove episoder skjer heldigvis ikke hver uke, men konflikter oppstår likevel på omtrent hvert skift, i større eller mindre grad.

Mye av stridens kjerne bunner egentlig ned til det faktum at menig mann har for lite kunnskap når det kommer til alkoholloven, i forhold til de forventninger som kreves fra politikerne, kommunene og igjen skjenkekontrollen.

Midt i denne gigantiske kontrasten mellom det offentliges forventninger og publikums forutsetninger, blir det oss udugelige dørvakter som må bringe alkohollovens «løgn» i form av voksenopplæring til de allerede påvirkede gjestene. Tilogmed overfor godt voksne advokater på julebord har jeg vært nødt til å høflig sitere alkohollovens paragrafer, hvor ikke så høflige lovnader om «å miste jobben på mandag» har kommet i retur.

Men vet dere hva? Det er faktisk helt greit! Vi liker utfordringer.

Til tross for noen alvorlige hendelser og ukentlig hets, så er jobben stort sett veldig takknemlig. For mesteparten av gjestene man møter er heldigvis gode mennesker. Alt det positive man opplever, veier opp for det negative uansett. Det er ikke første gang dørvakter opplever grov vold, og det blir heller ikke den siste. Denne gang derimot synes jeg det var på tide å sette et lite fokus på det i form av dette innlegget, da slike hendelser påvirker hele bransjen.

Dørvakt er et yrke, men viktigst av alt så er det en lidenskap!

En ekte dørvakt ser belønning i å hjelpe andre mennesker. De er ikke feilfrie, og det vil alltid finnes noen som ikke burde vært dørvakter. Men med dagens krav til skikkethet, utdanning og oppfølging så er dørvaktene mer profesjonelle enn noen gang.

En ekte dørvakt er ikke bare en som har tatt alle kurs og blir ansatt som dørvakt. Det er en som har lidenskap og er dørvakt i sitt hjerte. Mange har andre jobber utenom. Det handler om hva man er, ikke hva man jobber som.

En ekte dørvakt er empatisk og er glad i mennesker. De er interessert i at alle gjestene har det bra, og sørger for trivsel og service. Når en dørvakt overtaler deg til å ta på deg skoene igjen, så er det for at du ikke skal kutte beina dine på glasskår.

En ekte dørvakt er profesjonell og legger personlige følelser til side. Om gjester som tidligere har utøvd vold mot vakter selv blir skadet, så er vakten der for å ta vare på denne. Selvfølgelig!

En ekte dørvakt er lojal og ansvarsfull overfor sine kolleger. De har plass til nye kolleger under opplæring, men de har ikke plass til dem som ikke har riktige holdninger og forutsetninger for jobben. De jobber kontinuerlig med seg selv og sine kolleger for at bransjen skal bli bedre.

Dørvakten er der for å skape trivsel, og for at du skal kunne føle deg trygg mens du tar en pause fra hverdagen!

159 Comments
 • Ranveig
  april 20, 2016

  Dette va fryktelig trist å høre…. Ønsker dørvakten riktig god bedring…. Synd at enkelte mennesker er ute på byen for å lage kvalm…. Dere gjør en kjempe jobb…

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for støtte 🙂

  • Vidar
   april 26, 2016

   Veldig bra skrevet.
   Jeg har all verdens respekt for dørvakter,fordi det å deale med fulle folk er noe av det mest krevende et menneske kan bli stillt ovenfor.
   Fulle folk velter ut av seg dritt og møkk fra alle kanaler, og mange av dem vil også slåss.
   Det er mange mange år siden nå, men også jeg har vært en full ufordragelig apekatt som har forulempa dørvakter og andre folk.
   Heldigvis er jeg tørrlagt siden nær 20 år tilbake, og ser ikke noe positivt med fyll i det hele tatt .Mennesker blir primitive og helt umulige å snakke til rette. De brøler og veiver, og så skal dem på død og liv røyke. Og som dem festrøyker!!
   Fyll er en tragisk tilstand. Min far drakk seg ihjel. Han drakk minst 3 flasker med vodka elker whiskey daglig,de siste åra. Bøtta ned. Helt utrolig hvordan han drakk. Var qldri sjuk for børsten kverka alt som var av basiller.
   En god venn fra barndommen, var også alkis. Han hang seg for noen år siden.

   Jeg er faen så glad for at jeg ikke er alkis eller fyllefant.
   Jeg tror jeg kunne ha blitt en fylkefant og selvdestruktiv bråkemaker. Å joda, men da måtte jeg ha tålt alkohol, og er det noe kroppen min ikke tåler ,er det alkohol.
   Den gifta er virkelig gift for meg.

   Jeg håper det går bra med denne dørvakta som fikk ei flaske knust i trynet av denne livsfarlige gorillaen som vel egentlig burde ha vært innesperra sammen med andre av samme kategori ,på en anstalt for slike vesener.

  • siri
   april 26, 2016

   Tøfft å lese. Dere gjør en viktig jobb! Og du som skriver dette er flink til å skrive! Skriv den boka!!!! En dørvakts memoarer! Det mener jeg!

 • Rikki
  april 20, 2016

  Dørvakter i stavanger gjør en meget bra jobb!! Dette var ikkje kjekkt å lese,eller se bilder av!

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Rikki,

   takk for tilbakemelding 🙂

 • Ivar55
  april 20, 2016

  Veldig veldig mye sant i det du skriver der. jobber selv som dørvakt i en by i Norge og har opplevd det sammme selv. Har møt den personnen som gjorde det på ett annet sted som dørvakt og var da så profesjonel og tok imot han akkurat slik jeg tok imot en annen gjest. ja det er det som driver meg lidenskapen for å passe på at andre kam føle seg trygg og kose seg og ha en fin aften uten å måtte tenke på hva skjer rundt seg. jeg skal på vakt på 2 plasser i dag og jeg gleder meg til det blir kveld og jeg kan få komme i kontakt med så mange herlige mennesker på jobben min.

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for tilbakemelding, Ivar.

   Ønsker deg lykke til på jobb 🙂

 • Louise
  april 20, 2016

  Dere gjør en kjempe jobb. Ikke lett å ha med folk som ikke setter grenser for seg selv!

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for støtte, Louise 🙂

 • Marlin
  april 20, 2016

  Har jobbet som bartender, og kjenner igjen en del av tendensene dessverre, folk blir illsinte om du ber dem betale, minner dem på innestemme, forklarer at nå er det dessverre stengt, og så videre. Jeg opplever heldigvis at folk tror meg når jeg snakker om det, men de tar ingen selvkritikk, det er kun alle andre som er idioter når de drikker, så klart.

  En god dørvankt er essensielt for at jobben som bartender skal være gjennomførbar på en lørdagskveld, særlig når en mannlig kunde på nesten to meter skal slå ned mine ekstremt truende litt trultne 160 cm mens andre kunder brøler på meg fra alle kanter. Håper kollegaen din kom seg raskt, dere gjør en uvurderlig jobb! Og jeg hadde gjerne kjøpt den boka!

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Marlin, takk for tilbakemelding 🙂

   Dere bartendere har det jammen ikke lett til tider. Mye stress!

   Min kollega er sakte men sikkkert på bedringens vei, med god oppfølging av de rundt seg ?

 • Hanne
  april 20, 2016

  Helt sant det du skriver. Dørvakter blir sett ned på, som om de ikke er mennesker. Har selv jobbet som dørvakt, og trivdes veldig godt med det. Fikk møte mange hyggelige mennesker, men også noen som du beskriver i innlegget. Det er ikke bare å bli dørvakt, man må jo sette seg inn i det juridiske, selv om det er bare noen kurs.
  God bedring til kollegaen!

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk Hanne,

   Det er et givende yrke hvor man lærer mye ?

 • Johan
  april 20, 2016

  Det er stor forskjell på dørvakrer rundt om.
  Jeg har ved flere anledninger blitt nektet inngang i edru tilstand der jeg har fått beskjed om at jeg er for full til og komme inn.

  Jeg har cerebral parese (handikap) i beina. Som en av følgene er den ene foten min kortere en den andre.
  Jeg blir svært ofte nektet adgang der de mener jeg sjangler for mye..

  Jeg har også blitt nektet adgang for å ha feil type sko..

  Enten må noen dørvakter ha en veldig dårlig evne til og bedømme folks tilstand, eller så må det gå på den såkalte trynefaktoren.

  Jeg sier ikke at dette gjelder alle dørvakter men en del.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Johan og takk for tilbakemelding 🙂

   Dørvakter kan til tider være for kjappe i beslutningsfasen. Når man eksponeres for flere hundre berusede gjester en kveld, så vil nok en gjest med CP bli kunne håndert uriktig i første omgang fordi det kommer uventende på vakten. Jeg har selv gjort feil i slike situasjoner ved å først anta at vedkommende er beruset, men det ordner seg jo raskt når man får dialog med vedkommende 🙂

   Jeg kan ikke snakke for alle dørvakter Johan, men jeg vil anta at det dreier seg mye mer om usikkerhet og misforståelse enn det dreier seg om trynefaktor.

   Sko og antrekk er jo alltid en utfordring, men så lenge man er pent kledd ellers, så skal vakten ta hensyn til at evt spesialsko er greit. Men her handler det om å holde god kommunikasjon med vaktene.

   • SDG
    april 20, 2016

    Kleskoder er helt normalt, men om du har lyst til å gå med kjippkjappere til dress må du gjerne det for min del, er samme hvordan sko man har så lenge man har på normale klær (ikke treningsklær, arbeidsklær osv) ? jeg har selv nektet en med samme sykdom inngang, det var utpå kvelden og endel hadde allerede fått nok. Men da det gikk opp for meg att det var sykdom og ikke alkohol vedkommende hadde, da skreik jeg på vedkommende og beklaget meg. Det var jo selvfølgelig ikke meningen å såre vedkommende, resultat: inngang og en øl spandert av meg, samt en ny hyggelig og takknemlig stamgjest som kommer ofte tilbake?

  • Cecilie
   april 20, 2016

   Jeg jobber som dørvakt og kan si at dersom du tar med en kopi av en lege erklæring så tar du bort all tvil og mulighet for misdømmelser. Vi må vurdere utifrå skjenkekontrollens regler og dersom de har samme feilvurdering om deg eller en med andre medisinske grunner så kan vi straks avklare saken og utestedet vil ikke få bøter eller andre konsekvenser.

   • Jon
    april 20, 2016

    Kom an, skal da være totalt unødvendig å dra med seg legeattest.

    -Om man ikke er helt tapt bak døra så er det ikke problem å bedømme om man er full eller ikke.

    • Kristian
     april 20, 2016

     Jobber som dørvakt selv, og mener også det skal være totalt unødvendig. Men om Johan her opplever dette frekventlig, gjør han det mye enklere for de som jobber på utestedene og evt. skjenkekontrollørene!
     Jeg har selv nektet noen, som til å begynne med så beruset ut pga sykdom. Etter en kort forklaring fra gjesten(e), beklager jeg selvfølgelig og slipper så gjesten inn. Det kjipe er – når gjesten(e) blir sure på meg som vakt pga en enkel feil. Skulle gjerne ønske flere tenkte at det ikke bare var vi dørvakter som må ha litt mer forståelse rundt dette.

    • exulto
     april 22, 2016

     Må nok si meg enig med deg, Jon. God dialog med vakten for å oppnå forståelse er det aller beste ?

   • Marco
    april 22, 2016

    Haha passe dust du!

  • Christina
   april 21, 2016

   Det med feil type sko, er ikke dørvaktens feil. Det er mange utesteder som har policy for kleskoder. Da blir det dessverre en dørvakts jobb å si beklager ingen adgang for deg her er det kleskode. Selv blitt nektet adgang på grunn av klær og det har aldri gjort meg noenting 🙂

   • Carl-Erik Kopseng
    mai 2, 2016

    Om man har spesialsko pga sykdom som CP kan ikke dørvakten nekte en adgang uten å samtidig bryte loven ved ulovlig diskriminering. Jeg har full forståelse for at man har kleskoder, men for disse unntakene snakker vi maks 1 av 10 000. Det er et ikke-problem å ha den ene gjesten der og samtidig slippe politianmeldelse.

 • Poul Wrist
  april 20, 2016

  Jeg kan kun sige at jeg føler mig mere tryg på etablisamenter med mange mennesker når der er dørmænd tilstede.
  Der er visse nætter kort fra misforståelse eller uheld til vold. Der er det betryggende at der er nogen klar til at skride ind og gøre hvad der er nødvendigt.

  Jeg tror den med «ingen vil tro dig» er lidt gammeldags… vi er mange der husker mange episoder i nattelivet hvor det eneste der har stået imellem os og en dårlig episode har været en kompetent dørmand. At gøre opmærksom på en branche hvor ansatte i så høj grad er udsat for vold og trusler er noget der er et behov for. Jeg synes du bør genoverveje det med bogen.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Poul,

   takk for god tilbakemelding.

   • Nina K
    april 20, 2016

    Off….mye sant her. Rettere sagt; alt. Jeg fikk vondt av å se den flotte mannen,-bli behandlet sånn.. Ønsker han god bedring,og måtte ting som dette aldri skje! Hils han fra meg og si at jeg med mange andre,ser opp til dere som jobber for å bedre sikkerheten ute blandt all rølpet…Ikke en enkel jobb.
    (Håper at han som knuste den flaska i hodet på han,-ble anmeldt!!)

    • exulto
     april 20, 2016

     Hei Nina og takk for god støtte.

     Gjerningspersonen er anmeldt ja.

 • Robin Batchelor
  april 20, 2016

  En flott artikkel! Kjenner meg veldig igjen på det meste du er inne på her, foruten grov vold, da jeg kun har fått meg en lusing eller to ved uhell som takk for å bryte opp kranglefanter.

  Håper alt står bra til med kollegaen din og at han kommer seg tilbake i døra igjen.

  Mvh en kollega i bransjen (8 år sammenlagt=)

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Robin,

   Takker for god tilbakemelding fra en veteran som deg 🙂

   • Robin Batchelor
    april 20, 2016

    Man kan diskutere og prate oss dørvakter imellom om hvordan «yrket» har endret seg, for ikke å snakke det svartmalte bildet av dørvakter som fortsatt henger igjen. Derfor også jeg føler det er viktig i dagens sosiale samfunn og utelivsbildet å vise til at dette yrket ikke er så svartmalt lenger.

    Du treffer spikeren på hodet og det føles som du skriver om opplevelser på mine vegne. Vi er folk, vi driver med kundeservice og er ikke store, skumle bolere med voldelig historikk bak oss som står i døra og er ute etter bråk.

    Selv om vi i dag er mer profesjonelle enn før, så sliter dørvakt yrket med det negative bildet som var normen før. At flere kan lese en dørvakts tanker over arbeidet og opplevelsene vi møter i døra, kanskje hjelper å vise at vi er ikke den store stygge ulven lenger og at vi er ute etter å bringe service, trygghet og orden til utelivet.

    Vi er ikke ufeilbarlige, desverre, men de fleste av oss prøver! Det finnes råtne epler i alle yrker, desverre kan konsekvensen bli ganske stor i ett yrke som vårt ettersom gjester som behandles negativt og urettferdig (med alkohol i systemet) kan ty til vold oftere og raskere for oss.

    Er sliten og trøtt i dag, så kan virke som at jeg surrer, haha! Men for å komme til poenget (som ikke var veldig utdypende i første post): Takk for at du har skrevet ned dine tanker og opplevelser slik at offentligheten får lese litt om hverdagen (eller kvelden) til en dørvakt. Jeg har ett lite håp om at flere som lesere dette (da av folk som har til vane å krangle med dørvakta) kanskje tar det litt til seg og har det i tankene neste gang at det ikke er så ille å bli bedt om å gå eller bli nektet i døra.

    Var en (av mangel på bedre ord) «tankevekker» for meg og jeg opplever dette nesten hver eneste helg :p Krysser fingrene for at det er en tankevekker for flere utenfor yrket også! =)

 • Ellen Salomonsen
  april 20, 2016

  Hei,
  Flott skrevet, men fryktelig trist å lese.
  Dørvakten har den viktigste jobben.
  Min erfaring med dørvakter er utrolig positiv, dere er hyggelige, imøtekommende og d føles veldig trygt at dere er tilstede og følger med.
  Stå på og lykke til.
  Måtte alle kunder behandle dere med den respekten dere fortjener.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Ellen og takk for god støtte ?

 • H
  april 20, 2016

  Trist å høre om hvor dårlig folk oppfører seg med alkohol i blodet. Dere gjør en viktig jobb, og jeg tror de fleste dere omgås setter pris på dere, selv om det nok blir sagt alt for lite. For hver person som skjeller dere ut eller klager er det nok 50 eller 100+ som er glad for at dere er der.

  Håper kollegaen din klarer seg bra, og at gjerningsmannen får mer enn bare et klapp på håndleddet!

  Takk for at dere gjør jobben dere gjør 🙂

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for varm støtte ?

 • Dag Myhre
  april 20, 2016

  Hei.
  Jeg har jobbet i denne bransjen i over 30 år og når jeg leser dette så er det akkurat som jeg skulle skrevet dette selv. Selv om jeg har opplevd dette og mange flere ting og stått ovenfor diverse typer våpen og hatt gode venner og kollegaer som har blitt skutt på jobb, så er jeg så rar at jeg gleder meg til og gå på jobb hver eneste gang. Min samboer er i samme bransjen og hun er ikke redd når jeg går på jobb for hun vet at jeg tenker sikkerhet for gjester annsatte og kollegaer. Det er ingen dag som er lik, det er det som er så spennende i denne jobben. Til alle kollegaer GOD VAKT…..

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk Dag, og god vakt!

 • May-Britt
  april 20, 2016

  Dere gjør en utrolig fantastisk bra jobb som dørvakt? hadde det ikke vært for dere så tror ikke jeg at utestedene hadde vært åpne. Beundrer dere som står der å tar imot all dritten fra mennesker som ikke kan oppføre seg på normal måte…
  Masse god bedring til deres kollega☺

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk May-Britt 🙂

 • Ole
  april 20, 2016

  Tusen takk for et flott innlegg. Veldig godt skrevet. Det er bra at du setter fokus på dette.
  Jeg tror innlegg som dette kan legge seg i underbevisstheten til leserne og potensielt avverge uheldige episoder når disse er beruset på byen neste gang. Du skaper en helt annen respekt for dørvaktene ved å skrive på denne måten.

  Det er et veldig utfordrende yrke dere har, og den utfordringen står det stor respekt av å løse på den måten dere gjør. Du får meg til å savne den tiden jeg selv jobbet som dørvakt. Det er en god følelse å kunne bidra til folks sikkerhet, selv når de ikke er i stand til å se selv at det er nettopp det du gjør.

  Og vær så snill å skriv den boken da.

  Til deg og dine kolleger : stå på, fortsett med den gode jobben dere gjør. samfunnet er helt avhengig av dørvakter og vektere, selv om de ikke alltid innser det selv.

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for god tilbakemelding og støtte, Ole 🙂

 • Rebecca
  april 20, 2016

  Så utrolig bra! Jeg fikk mer respekt for dørvakter nå selv om jeg vanligvis ikke har hatt noe problemer med de utenom en tidligere dørvakt, men han var maktsyk og ble faktisk sparket siden jeg ikke var den eneste som hadde problem med det. Men en ting jeg lurer på som jeg har sett som har skjedd flere ganger; noen av vennene mine som skal ut med meg drikker like mye som meg og er nesten ikke beruset, siden jeg tåler lite, og de blir ikke sluppet inn. Da kan du se at de ikke er overstadig beruset. Hvorfor skjer dette?

  • Kristian
   april 20, 2016

   Det argumentet er vel en av top 10 en dørvakt møter hver helg.

   Jeg sier det samme til deg som jeg sier til alle andre jeg møter i døren. Folk er forskjellig. Selv om du drikker 6 halvlitere og du har ingen tegn til å være særlig synlig beruset betyr ikke det at dine venner som har drukket samme mengde alkohol ikke er det. Når du først aksepterer den logiske forståelsen, vil man kanskje oppdage at det er i tillegg er en rekke flere faktorer som kan spill inn. En av dem er f.eks dårlig inntak av mat, gjør at det skal mye mindre alkohol til før man blir det som er heter synlig beruset.

   Jeg vil i tillegg si at noen personer er det mer vanskelig å bedømme enn andre. Av en eller annen grunn så ser det nærmest ut som at alkohol i store doser ikke biter på dem. Mens andre trenger gjerne ikke mer enn 2 glass før de blir utspurt i døren om «hvor mye de har drukket».

   En ting er også viktig å nevne at en dørvakt ser på atferden til vedkommende. Selv om alkohol mengden har vært noe lunde lav kan man bli nektet adgang på bakgrunn av at de gjerne ikke er det som klassifiseres som «mentalt moden» for å slippe inn ut ifra oppførsel i døren.

   Men et tips til deg som ble nevnt ganske ellegant ovenfor i kronikken. Prøv å innled til god kommunikasjon. Det er utrolig lett å ta en rask bedømmelse i døren, vi er tross alt mennesker vi også og kan gjøre feil fra tid til annen. Særlig i hektiske perioder når 400 gjester vil inne på utestedet. Men trikset er da å prøve å være samarbeidsvillig og vente til at dørvakten har mulighet for å ta en ny vurdering.

   • Rebecca
    april 20, 2016

    Ja okei, det gir faktisk litt mening. Jeg tenker ikke over slik siden jeg kanskje kan være litt mer bedugget enn den andre personen, men det vises ikke så godt. Istedenfor å bli irritert på dørvakten så kan man heller prøve på en litt annen tone. Takk for tips, skal huskes!
    Håper forresten det gikk bra med dørvakten!

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Rebecca,

   For å svare deg litt enkelt. Det handler ikke om promilleinnholdet i blodet, men synligheten hos personen. Dermed kan man faktisk risikere å ikke inn fordi man er trøtt 🙂

   Faktisk så blir det statistisk sett nektet flere gjester inngang på fredager enn lørdager. Dette kan ha noe med at folk har vært på jobb og kroppen er sliten før de går på fest, selv om de drikker mindre enn på lørdager.

   Alkoholloven er diskriminerende. Den tar kun for seg at man ikke skal være synlig eller «åpenbart» påvirket, og det er denne loven vaktene må håndheve.

   Selv har jeg nektet venner som er åpenbart påvirket, selv om jeg vet at de er oppegående nok til å drikke en kasse øl på nachspiel 🙂

 • Karoline
  april 20, 2016

  Kjenner meg godt igjen i det du skriver ift at dørvaktene får mye ufortjent pepper og selvfølgelig ift volden fra gjester!
  MEN jeg er har mine tvil til mange dørvakters opplæring. Jeg har selv aldri vært i trøbbel med en dørvakt men har blitt nektet inngang ved et par anledninger. Og det er helt ok.
  Spørsmålet mitt er hvilken opplæring har vaktene iforhold til maktbruk/vold som utøves mot fulle eller vanskelige gjester? For meg virker den minimal. Jeg har selv sett og blitt fortalt halsgrep, 4 mot 1 liggende på bakken og unødvendig vold når man har fått kontroll på situasjonen. Gjester som ikke har vært involvert i situasjonen som har vært sjokkert over maktbruken. Dette har jeg inntrykk av at gjelder i all hovedsak vakter på brukbar/tidi/fotballpuben og Zacchen. Har aldri sett eller blitt fortalt slike ting om f.eks contra eller lille Ole bull f.eks..

  Tingen jeg vil frem til er at jeg er enig med deg, men mange dørvakter bør gå i seg selv! De bør vurdere om de trenger et kurs i konflikthåndtering. Mange konflikter kan løses uten å bruke makt, og heller snakke på en sivilisert måte. Det er lett å eskalere opp en vanskelig gjest og det vet jeg at flere dørvakter er god på.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Karoline,

   En dørvakt med feil hensikter kan rettferdiggjøre så mange konflikter han vil. For det er det letteste i verden å eskalere en konflikt mellom vakt og gjest.

   Opplæringen til dørvaktene er faktisk meget god, men det kommer selvfølgelig an på instruktøren og hvordan han fremlegger pensum.

   Dessverre så handler det ikke alltid om opplæringen når forutsetningene og holdningene ikke er tilstede hos den kommende vakten.

   Man bør allerede ha noen personlige egenskaper og holdninger innebygd før man starter opplæring som vakt.

   Takk for din tilbakemelding!

  • Anonym trivsels(dør)vakt
   april 20, 2016

   Gode spørsmål som mange nok sitter inne med!

   For det første, ift utdanning for å bli vekter i dag må man ha gjennomført og bestått vekterkurs trinn I, II og III. Kort fortalt: Del I består av 15 timers grunnleggende teorikurs, del II er praksisopplæring i minimum 30 timer, og til slutt tar man vekterkurs del III som består av 50 timer teori med mye dypere fokus på emner som brannsikring, diverse former for forebygging, sikkerhet og førstehjelp for å nevne noe. Det er ikke i dag slik at om man ser skummel nok ut og har store nok muskler, så blir man plassert i døren. – (Heldigvis!)

   Man kan ta kurs i konflikthåndtering, men det blir nøye presisert i vekterkursene at den viktigste konflikthåndteringen ligger i forebygging gjennom kommunikasjon og tilstedeværelse. Deretter gjelder såklart skjønn og eskalering deretter. I de aller fleste tilfellene holder det med en klar og bestemt tone gjennom kommunikasjon. Man vil aldri gå inn i en situasjon for å «ta slosskampen» som mange desverre tror er tilfelle. Målet er å gå inn og få adskilt partene og deeskalert situasjonen. I en slosskamp er det ingen vinnere, kun en mer skadet part.

   Så til hovedpoenget med din bekymring rundt dette med maktbruk.
   Dersom en vekter ser seg nødt til å slå/sparke etc. har han feilet stort (med mindre det gjelder nødverge såklart). Dette er hovedgrunnen til at mange oppfatter det som unødvendig maktbruk at vi til tider går 2, 3 eller kanskje 4 mot én. Da unngår vi de fleste slosskampene, får rask kontroll på personen og situasjonen det gjelder. Det er forståelig at dette kan virke skremmende og feigt/urettferdig, men det er faktisk av like stort hensyn til den voldelige gjesten, som til seg selv og sine kolleger og gjester. Se på politiet og du vil etterhvert se at de opererer med samme prinsipp.

   Vet selv at om jeg skulle ha gått i én til én «kamp» som vakt mot en hissig gjest, så ville jeg nok rullet tapende ut på båre.. I andres tilfeller ville det kanskje endt annerledes. Dette unngår vi altså ved å raskt være mange på situasjonen, for alles beste.

   Håper det oppklarte litt av frustrasjonen for deg og andre rundt dette!

   • exulto
    april 22, 2016

    ???

 • Gro Anita
  april 20, 2016

  Utrolig bra skrevet ☺ Jobber som bartender, så jeg ser mye av den gode jobben dere dørvakter gjør! God bedring til kompisen din ☺ Står på!

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for tilbakemelding, Gro Anita.

   Lykke til videre i jobben som bartender 🙂

 • Elisabeth
  april 20, 2016

  Uten dere hadde det vært umulig for oss bartendere å kunne stå på jobb. Å alltid vite at man har oppbakking om noe skulle skje er uvurderlig for ei lita jente på under 160 cm når mannen på andre siden begynner å gå fysisk til verks fordi jeg nekter mer servering. Selvfølgelig har jeg opplevd dørvakter som kun står der fordi de skal tøffe seg, men de blir heldigvis fort luket bort av firmaet vi bruker da de hører veldig på hvem vi bartendere vil har der. Jeg leser mer enn gjerne den boka, og kommer til å tro på hvert eneste ord, så mye jeg har opplevd etter 10 år i utelivsbransjen vet jeg at det meste er mulig 😉

  God bedring til kollegaen din, og takk for en uvurderlig god jobb dere gjør! 🙂

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk Elisabeth,

   Dere har ingen enkel jobb som bartendere heller ?

 • Diego
  april 20, 2016

  Dørvakt til dørvakt – utrolig trist å høre. Det er godt å lese at han får støtte og den oppfølgingen han fortjener. Antar Debriefing er viktig her også:)

  Som dørvakt har jeg hatt mange dårlige og skumle opplevelser jeg også. Men likevel,til tross for det – så stiller vi oss opp i døra igjen,helgen etter. Som en ny blink uten hull i. Hvorfor? Fordi det er akkurat det det er! En lidenskap å være dørvakt.

  Jeg ber om at din kollega blir fort bra og aldri slutter å jobbe som dørvakt.
  Det verste for mennesker som gjør sånne grusomme ting mot mennesker – er å se at offeret ikke lar seg skremme,gjør suksess og stiller seg opp igjen- klar for runde 2.

  • exulto
   april 20, 2016

   Takk for god tilbakemelding og støtte, Diego 🙂

 • Kåre
  april 20, 2016

  Du snakker mye om vanskelige og dumme kunder, og de finnes det helt sikkert fryktelig mange av. Fulle gjester gjør nok også jobben til dørvakter både utfordrende og farlig. Idioter finnes desverre over alt og hadde ikke de eksistert ville man ikke hatt noen dørvakter heller.
  Det (u)fortjente dårlige ryktet til dørvakt-bransjen må du nok skylde på de råtne eggene i vakthold bransjen, ikke kundene. Og for å bedre ryktet må det ryddes i egne rekker.
  Et eksempel fra noen år tilbake i Bergen: Jeg og en vennine er ute med en Albino person. Han er edru da han ikke rakk forspillet vi var på, og pent antrukket. Han var ifølge dørvaktene for full for de første 5-6 utestedene vi prøvde, før vi til slutt prøvde på en brun pub der ingen noensinne har blitt nektet adgang.
  Trynefaktoren og maktmissbruken florerer i dørene, langt i fra hos alle, men nok til at bransjen har et fortjent rompehull stempel.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Kåre og takk for din tilbakemelding 🙂

   Jeg er til dels enig med deg. Jeg har selv blitt nektet adgang i edru tilstand for mange år siden en gang jeg var sjåfør for mine venner.

   Det er nok fortsatt for mange mennesker i døra med feil forutsetninger til å bli dørvakter. Dette er en realitet som bransjen er smertelig klar over, og som vi har stor interesse av å endre på.

   Hensikten med blogginnlegget var aldri å gi all skyld til gjestene. Vi setter kjempestor pris på gjestene våre, og uten dem så hadde ikke dørvaktene eksistert 🙂

   Jeg vil tippe at innlegget aldri vil påvirke den lille promillen av mennesker som ikke klarer å oppføre seg uansett.

   Mennesker er mennesker, og forutinntatthet vil alltid være del av oss dessverre. Vi kan ikke annet gjøre enn å motbevise disse ved å bli enda mer profesjonelle.

 • øystein
  april 20, 2016

  Det er ingen tvil om at dere trengs og som regel gjør en god jobb. Men det finnes også unntak av regelen der. For har selv blitt banket opp på bakrommet på en pub her i byen og det er og har vært mange rasshål som dørvakter. Er heldigvis lenge siden og jeg føler kanskje bransjen er blitt mer «ordentlig» og ryddig i årenes løp.

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Øystein,

   det er dessverre slike triste episoder som er med på å skade bransjen. Det blir skapt et inntrykk som det tar en generasjon å endre.

   Takk for din tilbakemelding!

   • M
    april 20, 2016

    Jeg blir av og til veldig bekymret for at enkelte kan ha dette yrket. En gang jeg opplevde å få kastet ut hele guttegjengen som jeg var med (er jente selv), så da stilte jeg spørsmål til vakten. Jeg stod jo igjen alene der… Det er drittsekk nok å kaste ut mannfolk bare for at de er mannfolk, fordi man vil tjene mer penger på at man trekker til seg flere ved at man har flest mulig jenter inne på utestedet. Det er jo én ting. Men at når jeg stiller vakten et helt vanlig SPØRSMÅL om hvorfor han gjorde det ettersom de var helt troskyldige og ikke hadde gjort noe galt, så ikke bare kaster han meg ut, han tar frem sprit-tusjen sin og tegner et SVÆRT KRYSS på hånda mi sånn at jeg ikke skal slippe inn flere steder – jeg blir så sjokkert av hele greiene at jeg blir helt lealaus mens han med svært hard makt tar armene mine for å ta meg med ut døra. Dagen etterpå er armene mine fulle av blåmerker. Dette er jo vold/maktmisbruk. Hvorfor måtte han bruke vold mot meg? Jeg var attpåtil helt alene igjen der så jeg hadde fint klart å gått ut på egen hånd.

    Så noen ganger blir jeg skremt av disse dørvaktene mer enn at de oppleves som en trygghet. De råtne eggene i bransjen er flere enn dere tror, det er nok vanskelig å se når man jobber i bransjen selv.

    • Islandsk dørvakt i Norge.
     april 21, 2016

     Dessverre har vi alt for mange råtne epler i bransjen. De fleste av oss Dørvaktene som prøver å gjøre jobben vår på en ærlig og rettferdig måte, uten å diskriminere noen eller bruke «trynefaktor» og andre form av «filter» på gjestene våre. Vi er nok de som sliter mest med de rapp kjeftet og korte i lunta dørvaktene. Det i seg slev skaper mere jobb for oss siden vi er pliktet til å passe på de OGSÅ og stå bak ryggen/beslutningene demmes, for å da ta det med dem når vi har vist ut gjester vi mener ikke fortjener å bli vist burt. Har jobbet med dette i 14 år både på Island og her i Norge og har kranglet med en del «kolleger» som er for voldelige, maktmisbrukere, arrogante, korte i lunten, bruker «trynefaktor» og andre unnskyldninger for å nekte folk de ikke personlig liker, som da gjør at de jobber på sine personlige følelser mot mennesker og ikke lært seg og jobbe på en profesjonell måte enda.

     Men M du kan trøste deg med at vi som står bak jobben vi gjør og gjestene vi klemmer hver gang vi er på jobb og har det moro og festlig med mens vi prøver å gi dem en god og trygg følelse i demmes «frakobling fra verden» tid. Vi tar det negative opp med de «dørvaktene» som ikke gjør jobben sin som de skal gjøre.
     Som en tidligere dørvaktsjef for 3 utesteder (samtidig) så har jeg sparket 2 dørvakter på flekken etter å ha gitt dem 1 muntlig advarsel tidligere samme kveld. Noen sliter bare med å forstå hva en dørvakt egentlig er.

    • exulto
     april 22, 2016

     Hei M,

     jeg er helt enig med deg. Noen er dessverre totalt ubrukelige i døra!

     Da er det viktig at gjestene noterer seg tjenestenummer og klager til vaktselskapet, evt. anmelder til politiet dersom vilkåret er tilstede.

     Vi er smertelig klar over at de råtne eplene fortsatt finnes, og tro meg, vi jobber med å forbedre dette ?

 • Lone V
  april 20, 2016

  Navnet på fyren som gjorde dette burde vært delt med alle dørvaktene i Stavanger, slik at han aldri slipper inn igjen på en uteplass! Forferdelige greier, håper alt står bra til med dørvakten!

  • exulto
   april 20, 2016

   Hei Lone,

   Som menneske er jeg helt enig med deg! Uten tvil!

   Men som en del av et samfunn mener jeg at vi må holde sammen og være for gode til lovløshet, og holde personvernet hellig. Kun da kan vi bli tatt seriøst 🙂

 • Nikko
  april 20, 2016

  Har personlig ikke noe stort hat ovenfor dørvakter, men det er 3 scenarioer jeg ofte ender opp i som har resultert i at jeg sjelden/ aldri reiser til Stavanger lenger.

  1) Blir nektet inngang siden jeg er for full, dette har skjedd med meg når jeg er 100% edru. (Bokstavelig talt)

  2) Blir bedt om å ta en runde, ender opp med å ta 5-6 før de sier at jeg ikke kommer inn. Da kunne de heller sagt det med en gang.

  3) Jeg kommer inn, betaler inngangspenger, kjøper 1 øl. Blir kastet ut rett før jeg får startet å drikke ølen. Dette skjer så å si hver eneste gang jeg er på Taket.

  Og jo, de har ofte ett poeng, jeg er kanskje for full, men spessielt når man har betalt inngangspenger, burde man ikke heller bare fått serveringsnekt? Såfremt man oppfører seg, og jeg har aldri blitt kastet ut fordi at jeg har oppført meg dårlig.

  En person kan være mer truende etter 1 øl, enn en annen etter 10. Og dersom det står på sikkerhet så er vell dette det viktigste?

  • Marit
   april 21, 2016

   Men har ikke dørvakten allerede brutt loven ved å slippe inn en synlig beruset gjest? Og for da bartender som serverer en full person så er jo dette brudd på skjenkeloven? Har selv fått et sted i oslo stengt pga samme situasjon så her funker ikke god kommunikasjon men at dere Gjør jobben deres. Ellers synes jeg generelt dørvakt yrke blir bedere og bedere ☺

   • exulto
    april 22, 2016

    Hei Marit,

    Det er helt riktig. Ved å slippe inn en gjest som er åpenbart påvirket av rusmidler, har man brutt alkoholforskriftens § 4-1.
    En bartender som skjenker en åpenbart påvirket gjest, eller skjenker på en slik måte at man kan anta at gjesten vil bli åpenbart påvirket, har brutt alkoholforskriftens § 4-2.

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Nikko,

   i forhold til Alkoholloven så handler den ikke om hvor full man er, men hvor full man ser ut (Ja, loven er i denne anledning diskriminerende).

   God dialog og bevisstgjøring rundt dette kan nok hjelpe deg å komme inn på utesteder ?

 • Henny
  april 20, 2016

  Det er sant som du skriver og du skriver veldig bra. Godt å høre at det går bedre med din venn. Er uhørt at slikt skal skje.
  Det som og er fakta er at det finnes en del udugelige vakter også, men det er slik i alle yrker. Det er ikke alle som er flink i jobben sin. Heldigvis er det ett fåtall.
  Det er og utesteder som overskjenker sine gjester som igjen da gir egne vakter mye jobb.
  Er både pisitivt og negativt med det meste i livet.
  Det som ikke er no tvil er at dere har ett krevende og banskelig yrke og en tolmodighet eg ikke visste fantes. ???

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Henny, og takk for en god og reflekterende tilbakemelding ??

 • Vedic
  april 20, 2016

  Trist med slike ting , men jeg var utsatt for noen sinnsyke bolere av noen dørvakter , uten engang å ha vert i nærheten av hvor de jobbet . (skjedde i Arendal)
  Jeg var på vei hjem fra en venn og en bil holdt på å kjøre meg ned , ut hoppet to hysteriske bolere og slengte meg inn i bilen .
  De skulle kjøre meg på en øde plass å torturere meg til døde og det var ikke måte på hva de hylte og skrek .
  Tydeligvis var det noe annet de til slutt ville gjøre forde de kjørte meg til politistasjonen og slengte meg inn der , og her hadde de vist ventet på meg .
  Bolerne forsvant , og da jeg fikk forklart meg , forsto purken at her var det gjort en feil … jeg fikk gå , men ingen forklaring eller undskyldning .

  • exulto
   april 22, 2016

   Slike mennesker hører ikke hjemme noe annet sted enn i fengsel!

 • Adrian
  april 20, 2016

  Dette var et fryktelig sterkt innlegg å lese, og som de fleste som regelmessig tar seg en tur ut på byen i helgene burde lese.

  Personlig fikk jeg en stor oppvåkning av dette, og ser ting i et litt annet perspektiv.

  Desværre har det seg slik at jeg bor i et lite tettsted hvor det vanligste utestedet har utenlandske vakter uten hverken opplæring eller kurs, og med dårlige norskkunnskaper noe som fører til store utfordringer.

  Dog all kudos til dere flotte dørvakter som gjør jobben deres! Jeg er litt flau over hvor dømmende jeg har vært ovenfor dere, og det beklager jeg. Det er selvfølgelig lett å gjøre – når alkoholen går inn, går vettet ut. Det er dog ingen god nok unnskyldning.

  Håper alt går vel med din kollega!

  Gutt, nes, Akershus

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for din reflekterende og gode tilbakemelding, Adrian ?

 • M
  april 20, 2016

  Det finnes de dørvakter som ikke er egnet til jobben og det må man også innse, og ta selvkritikk i eget yrke. Ellers er jeg enig.

  • exulto
   april 22, 2016

   Helt enig med deg!

 • Morten
  april 20, 2016

  Veldig mye som stemmer her, folk er veldig raske i å dømme dørvaktene og det er ikke en enkel jobb, MEN, jeg har sett mange (!) eksempel på dørvakter som utdøver unødvendig og til tider grov vold mot fulle, forsvarsløse mennesker som for eksempel har vært litt stor i kjeften. Dette er noe av det værste jeg ser, da de utnytter sin stilling, banker dritten ut av en ungdom og så slipper unna med det siden han ungdommen var jo bare «full og vanskelig» eller noe i den duren. Mange gærninger i bransjen, og det burde ryddes opp i!

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Morten og takk for tilbakemelding.

   Dessverre så har du helt rett!

   Bransjen har derimot gjennomgått store opprydninger de siste 10 år, men vi er fortsatt langt i fra målet!

 • Unknown
  april 20, 2016

  Veldig trist å se bildene av vakta og hvordan det gikk denne kvelden. Håper alt står bra til med han. Det er viktig med vakthold på klubber og utesteder for å holde folk som drar ut for å bråke fra å få starta noe, eller for å roe ned folk som ikke tåler konsumet sitt eller reagerer med agresjon ved bruk av alkohol. Var seinest ute på konsert i går og hadde en veldig god kveld med god musikk og hyggelige mennesker, og vaktene gjorde en god jobb med respekt for kundene. Har selv også stått på insiden og hvert vakt endelig ganger og har mange venner som jobber med dette ennå. Eneste jeg ennå synes er en ukultur innenfor dette feltet er samholdet på noen steder mellom vaktene. Man er for lojal med arbeiskammeraten når man ser han missbruker stillingen sin til å heve seg over gjestene, prøve seg på gjestene, bruken av kokain og ofte er dette dessverre tilfellet. Sier ikke dette skjer alle steder men det er veldig utbredt. Og dette blir veldig ofte sett mellom fingra på fra ledelsen og andre vaktene. Man ser det men sier ikke Noe. Husker godt en gang jeg var sivil vakt på en klubb hvor faste vakta sto og tok linjer på kontoret for så å gå ut og yppe på seg gjester. fikk nokk når han prøvde å tøffe seg med meg uten å forstå at jeg var der på jobb. Så endte med at jeg kasta han ut og avskjed på dagen. Men må dessverre si at jeg ikke gjorde noe når han oppførte seg sånn med kundene først. Du veit, Vær lojal mot de du jobber med og alt det der. Etter den episoden har jeg hvert veldig streng mot koleger når jeg ser noe skje. Skjønte at hvis vi skal bli kvitt denne ukulturen så er det igjen vi som jobber med det, som må gjøre noe. De fleste vakter der ute er der for å holde en god atmosfære for lokalet dem jobber på. men er dessverre ennå endel som ødelegger for andre og skaper dette bildet hvor dørvakta er en person som bare er et rasshøl. Det kan vi fjerne ved å fjerne dem, men det er igjen kun oss som jobber innenfor dette yrket som har kjangs til å Gjøre denne forskjellen.

  • exulto
   april 22, 2016

   Helt enig med deg!

 • Odd Ståle
  april 20, 2016

  Fantastisk godt beskrevet. Selv har jeg snart 25 år som som dørvakt og kunne lett forfattet en bestselger? Liker måten får lagt fram budskapet ditt på. Håper det står bra til med din kollega.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for tilbakemelding.

   Vår kollega får tett oppfølging ?

 • Ronald
  april 20, 2016

  Bra skrevet og en ærlig og sann hverdag for en dørvakt. Har sjøl måttet diskutere alkoholloven og konsekvensen med lokal kommunestyrerepresentant som mente at jeg ikke kunne ta inn de glassene dem ikke hadde drukket opp enda for det om vi hadde stengt og skulle tømme lokalet. En kar skulle også sende torpedo på meg for at han blei fulgt ut av lokalet. Men også fått oppleve av folk som har stempel på seg for å være arrogant og ufine, har kommet dagen etter og bedt om unnskyldning for sin oppførsel natta før. Men alt i alt var det en fin tid, og jeg har aldri angret på at jeg har jobbet som dørvakt. Det er ei bok jeg hadde kjøpt og lest.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for at du deler dine erfaringer, Ronald.

   Med et åpent sinn lærer man utrolig mye i et slikt yrke, som kan være nyttig for resten av livet ?

 • Silje
  april 20, 2016

  Jeg synes du skal skrive bok, den hadde nok blitt hysterisk morsom! 😀
  Stå på! Å takk får at du passer på mens vi er ute på byen!
  Hilsen jente på 20 år

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk Silje ?

 • Ragjen
  april 20, 2016

  Flott post:) har selv 11 år i døra nå, og kjenner meg meget godt i gjenn, og ang set å skrive bok, trur de kan bli knall;) har selv mine memoarer etter 11 år:)
  Stå på:)

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for god tilbakemelding ?

 • Egil Engrønningen
  april 20, 2016

  Håper din venn kommer seg på bena igjen og greier å gå tilbake til yrket sitt.
  jeg selv jobbet 10 år som dørvakt på 90 tallet. Utrolig givende jobb, spesielt når gjester gir deg tilbakemeldinger på at de føler trygghet og at du er rettferdig og ingen blir særbehandlet. Det gir tillit og egen trygghet på utførelsen av jobben, en får ryggrad, noe man trenger i dette yrket. De som takler denne jobben godt bør løftes frem. Statusen bør virkelig løftes fordi det er prisverdig av de som utfører denne jobben. Den er til tider livsfarlig. Du skal være klok i uttalelser, du skal være modig når andre nøler, du skal gripe inn når noen er i nød, og det ofte med eget liv som innsats. En god dørvakt innehar faktisk mange sterke og gode egenskaper som svært mange mangler. Så alle ære til dere som fortsatt er i dette yrket. uten dere ville det blitt et sant helvete på byen. Både presse og myndigheter burde gjort mye mer for å løfte statusen til yrket og ikke minst respekten for det modige jobben dere gjør.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for et meget godt innspill, Egil ?

 • Finn Olav Sveen
  april 20, 2016

  Med litt alkohol innabords blir noen mennesker svært primitive. Som gjest på et utested en dag, befant jeg meg imellom en kompis og en illsint sjalu kjæreste. Min kompis hadde tydeligvis flørtet med feil dame. Jeg gikk imellom og forsøkte å roe situasjonen, mens jeg sendte en annen venn av meg for å hente dørvakta. Situasjonen løste seg heldigvis uten vold rett før dørvakta kom. Men for meg var det en stor trygghet å vite at utestedet hadde vakt, og at jeg fort ville få backup. Dørvakta kom også raskt. Det gikk på den tiden det tok min venn å løpe ned trappa, forklare situasjonen og løpe opp igjen. Det at utestedet hadde dørvakt gjorde at jeg turte å gå imellom. Det forhindret at min kompis ble utsatt for vold. Den illsinte kjæresten var på vei til å slå da jeg stilte meg mellom de, og min kompis var altfor full til å forsvare seg på noe vis. Når jeg hører dritt om dørvakter, tenker jeg alltid på den hendelsen. Hadde jeg ikke klart å roe sinnataggen, så hadde jeg fått backup bare noen sekunder senere.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for at du deler dine gode erfaringer, Finn Olav ?

 • DSG
  april 20, 2016

  God bedring til kollegaen fra en annen ordensvakt.
  Veldig bra skrevet.
  Har jobbet i døra i ca 16 år nå og opplevd det mest selv.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for støtte, og god vakt ?

 • Thomas
  april 20, 2016

  Jobbet i 20 år som bartender og hadde ikke klart det uten hjelp fra mine kollegaer i døra. Vi som jobber i bransjen vil ha en like trygg arbeidsplass som andre i landet. Tragisk å høre om vakter som blir angrepet og skadet.

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Thomas, bartenderne er våre allierte og kun sammen kan vi klare jobben ☺

 • Janne
  april 20, 2016

  Respekt!

  • exulto
   april 22, 2016

   ☺??

 • Liv
  april 20, 2016

  Forferdelig at noen skal bli utsatt for sånt på jobben! Jeg er gammel nok til å huske at på 80 – 90 tallet var det mye rart som ble dørvakter, bl.a. mange bolere med stort selvhevdelsesbehov. Men det er jo lenge siden! De siste årene har jeg KUN møtt hyggelige, hjelpsomme vakter, og selv om jeg er en godt voksen dame har det vært flere ganger jeg har vært utrolig glad for at det finnes edru, flinke vakter som ordner opp og passer på.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for fin tilbakemelding, Liv ☺

 • Møkkayrke
  april 20, 2016

  Møkka yrke. Jeg personlig ser ned på dørvakter selv om jeg har jobbet tidligere i det «yrket»
  Hvem faen tror dere er som leker deilig og tøff.
  Skal slå sånne som deg og din venn ned når dere leker deilig. Oppfør dere som dere ikke finnes på utestedet med mindre mann har behov for dere.

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Marius,

   Hyggelig med tilbakemelding i ekte trønderstil ?

   Ha en fin kveld ?

 • Benjamin
  april 21, 2016

  Etter å ha jobbet som dørvakt I 15 år (lagt opp nå) kjenner jeg meg dessverre så altfor godt igjen. Håper alt går bra med kollegaen din! Stå på , og fortsett å forbedre bransjen rykte! Det er det kun vi som kan gjøre ?

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for støtte, Benjamin ?

 • Audunn Johan Solberg
  april 21, 2016

  Hei 🙂 Jeg har selv jobbet som dørvakt i 24 år og jobber fortsatt som dørvakt i Moss. jeg vil bare ønske denne aktuelle dørvakten en riktig god bedring og håper at han kommer seg etter dette og vil fortsette som dørvakt også etter dette. Dette er en stor skam, men desverre så er dette akkurat slik en dørvakt kan komme ut for, jeg har selv vært ute for flere voldsepisoder, og det er bare fryktelig trist at det gikk såpass ille med denne vakten. Ønske han lykke til videre, STOR RESPEKT ….

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for støtte, Audunn ?

   Min kollega er en tøffing og blir godt ivaretatt. Han er en av dem som er dørvakt i hjertet, så jeg tipper vi får han med oss tilbake når den tid kommer ?

 • Stian
  april 21, 2016

  Det som irriterer meg er forskjellen fra by til by, i haugesund kan du være så påvirka at du kryper, å fortsatt komme inn. Mens enkelte plasser i Oslo får du beskjed om å ta deg en tur rundt kvartalet etter en øl. Det burder være en bedre standard på det, jeg tror i haugesund så slipper de deg inn samme hvilken tilstand du er i, om det er lite folk på utestedet. Dette sikkert etter press fra utestedet?

  Og det som er jævla kjipt er når du står i kø, og ser de forran deg slipper inn gratis fordi de er «kjommis» med dørvakten, men du som står rett bak må betale 100kr som det koster over alt i haugesund for å komme inn. Det er ganske provoserende.

  Men når det er sagt, skal ingen utøve vold ovenfor noen. Samme hvilken legning, nasjonalitet, hudfarge what so ever. Det gjør ikke godt for noen parter, men enkelte klarer ikke å tenke klart med litt alkohol o blodet. Håpet alt står vell til med dørvakten som er nevnt ovenfor.

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Stian,

   Har selv diskutert dette med andre i bransjen, og er helt enig i det du skriver. Nivået for akseptabel beruselse er forskjellig fra by til by. Men det er et ekstremt vanskelig tema å standardisere ?

   Takk for tilbakemelding.

 • Sven-gösta lundberg
  april 21, 2016

  Jobbar som ordningsvakt i Sverige sedan -87 och kan bara säga, bra skrivet! Känner igen det mesta.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk Sven, og god vakt!

 • Geir
  april 21, 2016

  Bor i en middels stor by på Østlandet, det er endel utesteder i byen her med dertil tilhørende vakter, de gjør stort sett god jobb, de aller fleste av «cowboyene» med høy tryne faktor, oppblåst kropp og peanøtt hjerne er heldigvis borte.
  De tar vare på alle, bort viser deg om du er eller de tror du er for full, stort sett med en kommentar om å ta en runde med luft og så ev. komme tilbake.
  De skaffer deg skyss om du ikke klarer det selv, det vil si, drosje, ambulanse eller politibil alt etter hva som har skjedd.
  Noen ganger er kleskoden så stram at nåløyet du skal i gjennom selv i edru tilstand gjør det umulig å slippe inn. Greit nok, t-skjorte, shorts, og sandaler i 20-25°C en sommer natt med kleskode som sier dress, slips og pensko kan jeg skjønne, men jeg gidder ikke reise hjem og skifte som en vakt foreslo en gang, det blir neste sted som ikke bryr seg om hva du like å ha på deg en varm kveld.
  Kjenner noen av vaktene i byen min, men vil aldri bruke det for å slippe inn et sted, er jeg uegnet, for full, vil jeg få klar beskjed om å dra hjem eller i hvertfall forsøke å bli litt mer edru før neste forsøk.
  Dere gjør en god jobb i en bransje med gode muligheter for å få bråk og skadet, sykt at noen kan gjøre slikt disse bildene viser, er ikke mange millimeterne feil det skal gå før man et både drapsmann og buret inne med et liv på samvittigheten.
  Fint å lese at det går rette veien for kollegaen din.

  Og som flere her skriver, den boka du går og tenker på hadde jeg lest, om jeg hadde trodd på det som du skriver om eller ikke vet jeg ikke, men lest den hadde jeg gjort! 🙂

  Fortsett med å holde byens utesteder trygge, lær av feil og gjør en bedre jobb neste gang.

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Geir og takk for god tilbakemelding.

   Boka kommer nok ?

 • Marie
  april 21, 2016

  Jeg jobber som servitør på deltid og kjenner meg igjen i masse her. Spesielt det du sier om julebordsesongen. Menn i et «anerkjent» yrke som truer på jobben fordi du sier at han har fått nok, reagerer med å gjøre hærverk. Vi har hatt vekter utenfor flere ganger på de tøffe dagene og jeg er så takknemlig for det.

  Min kollega ble en gang fortalt av en gjest at han skulle voldta henne, og grep fatt i henne. Da var det godt at vekteren stod to meter i fra. Dere gjør en god jobb! Synd allmennheten ikke forstå at det er for sikkerheten at de ikke blir sluppet inn.

  • exulto
   april 22, 2016

   Takk for tilbakemelding, Marie ?

 • Jonas
  april 21, 2016

  Hei. Var der selv da din kollega ble angrepet. Rask reaksjon fra de andre vaktene! Har selv bare hatt positive erfaringer med dørvakter. Stå på!

  • exulto
   april 22, 2016

   Hei Jonas,

   Regner med at du har vært i kontakt med politiet?

   Takk for støtte!

 • Halvor Larsen
  april 22, 2016

  Dette burde ikke ha skjedd. God bedring til din kollega. Beskyttelse som offentlig tjenestemann må på plass for både vektere og sjåfører.

  • exulto
   april 23, 2016

   Takk for tilbakemelding, Halvor.

   Jeg er helt enig med deg. I Sverige har de hatt slik beskyttelse i mange år allerede.

 • Elin
  april 22, 2016

  Hei! Eg synest jammen du skal skriva ei bok! Du skriv veldig bra og reflektert!

  Mvh
  Elin

  • exulto
   april 23, 2016

   Takk for det, Elin 🙂

   Kanskje den kommer etterhvert 😉

 • Lappedamå
  april 23, 2016

  Håper du får skrevet den boka. Du skriver så levende og godt!

 • Arne K
  april 23, 2016

  RESPEKT ! Bra innlegg, -skriv bok! Og, GOD BEDRING!

  Respekt er desverre et fremmedord for lett påseilte pub-til-pub-gjester…både inne og ute.
  Jeg var lett involvert i bransjen i beste «jappe-tid», en periode det var mye større utfordring med kles-kode på enkelte steder. (-som: Achaia/BeatNik/Taket/..)
  Og har derfor også allverdens respekt for jobben.
  Og, er like lei og grinete som folk flest, når jeg blir nektet inngang klink edru og normalt pen-kledd.
  Men slik er det av og til (ofte), når en har en «usynlig» sykdom.
  Live and learn

  • exulto
   april 23, 2016

   Takk for støtte og god tilbakemelding, Arne 🙂

 • AceZeroX
  april 24, 2016

  Folk skal oppføre seg i huset til eieren slik eieren bestemmer, det er ikke noe forskjell om man drar på bar eller hjem til noen. Dørvaktene er der for å opprettholde eierens hus regler så enkelt er det.

  Sålenge dørvakten er rettferdig med alle ut fra reglene eieren har satt for gjestene så er det egentlig ikke problem, det er noe man må samtykke for å komme inn vist ikke kan man dra et annet sted.

  Folk som er forberedt på dette lager somregel ikke bråk men de som har fått noe som gjør at de føler seg bedre enn alle andre og dette plutselig blir tatt ifra dem, kan reagere irrasjonelt … Samme med de som kanskje har fått lovt å gå inn men plutselig må ut fordi at ditt og datt de ikke var forberedt på eller viste om.

  Når man er sterkt beruset så styres de fleste fra dyriske impulser kalt instinkter, somregel trigget av sterke følelser der man føles truet og dermed må i fight or flight modus for å komme ut av.

  Å være dørvakt når dette skjer er ikke morro fordi da må man kunne avvepne denne personen som nekter å følge hus reglene … Og værre er det kanskje vist dørvakten er en person som liker å gjøre folk vondt med å utdøve makt, fordi dette vil føre til at ord sprer seg om at dette skjer som gjør at folk er allerede innstilt på forhånd om at dørvakten er fienden …

  Go opplæring på hvordan man avvepner slike personer før de klarer å gjøre skade kan være bra, og det å jobbe med å luke ut dørvakter som er dørvakter for å få lovt til å utdøve makt eller liker å hevne seg når de teknisk sett har lov til det.

  Men alt i alt så er ikke denne jobben noen enkel jobb, spesielt ikke når man må holde styr på mennesker som bedøver seg ned på et dyrisk og følelsesmessig nivå av instinkter uten å kunne tenke rasjonelt …

  Denne jobben kan til tider virke mer intens enn politiets jobb, og det burde være mer fokus på dette for å gi folk en go opplevelse på steder med mye mennesker samlet, uten at de som har hatt en dårlig dag å trenger noen som kan ta skjylder for deres dårlige dag blir fort identifisert og fjernet.

  Men det er synd og trist når mennesker blir så brutale når de ikke får det som de vil, i et annen manns hjem …

  • exulto
   april 26, 2016

   Takk for god og reflektert tilbakemelding, AceZeroX.

 • Terje Simonsen
  april 24, 2016

  Vedlig bra innlegg! Og den boken du nevner om det å være dørvakt, bør absolutt bli skrevet. Om den blir gjort bra, vil den kunne bety mye, både for bransjen og for andre. (har selv vært vekter i Oslo 5 år, men heldigvis sluppet slike fæle ting).

  • exulto
   april 26, 2016

   Hei Terje, takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

 • Dørvakt
  april 25, 2016

  Først og fremst vil si at jeg håper det går bra med din kollega (og bror).

  Jobber selv som dørvakt og kjenner meg igjen av mye på godt og vondt.
  Leste ditt innlegg og lest alle kommentarer så langt og du virker veldig reflektert i måten du skriver på og er som karakter. De vaktene som har deg rundt seg er veldig heldig, selv utstedet samt eier(e) og gjester. Skriv gjerne denne boken som du tenker på, ettersom den ville fått like mye omtale som Erlend Loe med boka L.
  Dette er bare mine meninger.

  Som vakt selv, tenker jeg at jeg er et servicepersonell og ikke en dørvakt. Jeg breier meg ikke i mengden, men er hyggelig med mine gjester. (Selvsagt finnes det folk som ikke fortjener en hyggelig tone) Jeg er hyggelig men bestemt.
  Jeg prater med mine gjester og går runden. Sjekker at alle har det bra, selv barjenter/gutter og rydd (de er på en måte lillebrødrene eller søstrene mine)

  Jeg er selv en stor kar, men viser det ikke på den måten at det blir provoserende. Det er mange måter og si ting på, men den beste måten er med hyggelig fremtoning. Gjerne det og ta en prat med en gjest tidligere på kvelden for en som virker utagerende eller litt trynefaktor for pøbel. Det er ikke min jobb på stedet, men jeg samler inn tomme glass og flasker underveis iløpet av kvelden, jeg får da samtidig et overblikk med gjester og kommer gjerne i dialog.

  Ser jeg en tikkende bombe som andre kanskje ikke har overveid og samtale med eller rettere ikke turd og konfrontere, så vet jeg at han skal ut. Da finnes det 2 måter, den eskalerende og harde eller som jeg liker, studere litt. Jeg møter gjesten med en hyggelig væremåte og spør om han har det bra, hvordan kvelden hans har vært så langt og om han har trivdes. Jeg prøver og være litt kompis. Så sier jeg til han at min venn, du fått litt mye og drikke i kveld og jeg må bare beklage stort, men grunnet skjenkeloven så kan jeg dessverre ikke ha deg her inne lenger. Jeg mener på ingen måte og være kjip! men jeg hadde sittet utrolig stor pris på at du følger med meg ut. Får du et slik spørsmål fra en stor kar som meg til annen, så bryter du igjennom med vinning. Han føler seg vel og forlater stedet uten at det blir noe tull.

  Selvsagt! Det finnes de som ikke er medgjørlige, som ikke vil prate..som har en veldig dårlig dag. Jeg har bokset i mange år og vet på en måte og holde litt avstand (en armlengde) Jeg er på jobb for og få orden og ro. Jeg har selv hatt en lang uke på jobb (jeg er der ikke for lønnen, men for lidenskapen) Jeg er selv daglig leder i eget firma. Jeg er ikke der for og sloss og har overhode ingen intensjoner om det.

  Utdanning eller hva du tjener i året betyr svært lite i mine ører. Jeg tjener sikkert mer, men jeg prater ikke om det. Jeg er jo bare den Jævla dørvakten som er helt udugelig og som aldri burde jobbet som dørvakt. De som lager mest oppstyr er ofte pappagutter eller sjefer/daglige ledere selv som ikke tåler alkohol, eller damer i 50-60 årene som ikke liker at en på 40 kommer bort for og si at kvelden er over. Du kom ikke inn på politiskolen og bla bla bla. Ærevære dem som blir politi, men jeg kunne aldri tenkt meg det yrket selv.

  Kanskje kommer Kongen sier jeg, men er han drita!? Så sier jeg det samme som jeg sier til dere. Nå må du dessverre gå eller sorry! men i kveld kommer du ikke inn her! Prøv imorgen eller neste helg!

  Jeg vil også si til slutt at folk kan kalle meg hva dem vil, det blir for meg som regndråper på bilruten, dem hviskes bare vekk. Hadde jeg tatt det til meg og tatt meg nær av det, burde jeg heller ikke jobbet som dørvakt! Har du vært frekk eller spydig, vær voksen og si unnskyld eller kom neste gang og beklag deg. Eller når du vokner neste morgen med utallige videoklipp på mobilen der du filmer dørvakter og skriker med høy hals idioter! Så tenk deg om en annen gang. Når du har tatt 1 pils eller 1 enhet, så er du påvei til og bli idiot! Det er en grunn for at promillen for bil er så lav og ALLE vet om det, men den tankegangen er så svekket når du er på byen og skal ha det GØY!

  Vi dørvakter er avhengig av dere gjester og som jeg alltid sier uansett hvem du er. Du er velkommen neste Helg!

  God vakt!

  • exulto
   april 26, 2016

   Hei, og takk for fin tilbakemelding 🙂

   Min kollega er på bedringens vei. Jeg ville overdrevet sterkt om jeg sa det gikk bra, men det går så bra det kan etter forholdene.

   Det virker som du er en vakt med erfaring og riktige forutsetninger for jobben. Stå på og bli i jobben til du er minst 80 år, med stokk, som jeg har tenkt 🙂

   Bransjen trenger fornuftige seniorer!

   God vakt!

 • Line Gunleiksrud
  april 26, 2016

  Flott innlegg, og masse fornuftige og fine kommentarer.

  Selv har jeg bakgrunn fra en annen servicenæring, nemlig flybransjen. Jepp, jeg er et sånt airhead som bare serverer kaffe og te. Utenom når jeg gjør alle de tingene du snakker om i innlegget ditt. I tillegg er jeg brannvesen når folk røyker og lager brann på toalettet, sykepleier når noen får et illebefinnende eller på annen måte blir syke, barnevakt når foreldre smugdrikker eller popper piller og blir totalt utafor, sjelesørger når min gjest mistet et familiemedlem noen timer før flyavgang, rengjører når gjestenes barn søler ned toalettet, og selvsagt er det min feil at flyet ikke kan lande pga snøvær eller på annen måte er forsinket.

  Jeg elsker jobben min, men ønsker jeg meg rett og slett litt gammaldags respekt.
  Det fortjener alle, uansett hva man gjør.

  Til slutt, takk for at dere er der slik at jeg kan ha en fin og trygg kveld på byen!

  God bedring og et stort rødt eple (one a day, keeps the doc away!) til kollegaen!

  • exulto
   april 26, 2016

   Hei Line 🙂

   Takker for fin tilbakemelding og ønsker deg lykke til videre i kabinen. Dere har ingen lett jobb, så jeg skal være ekstra hyggelig med flyvertinnene neste gang jeg er ute og flyr 😉

 • Kristian Lien
  april 26, 2016

  Hele slutten av innlegget er jo «No True Scotsman»-tankefeilen i dørvaktversjon (google det). Drittsekk-dørvakter er også «ekte dørvakter», selv om du ikke liker å vedgå det.

  De fleste dørvakter er bra, men jeg har selv blitt behandlet ekstremt dårlig og ulogisk flere ganger. Jeg har selv i edru tilstand blitt nektet inngang fordi jeg var «for sliten» og kommet inn samme sted med samme dørvakt senere på kvelden når jeg faktisk var rimelig beruset. Blitt nektet å komme inn på nattklubben igjen midt på vinteren etter at jeg tok en rask luftepause (luften på Villa blir tett) og ikke fått lov å hente jakka mi engang (klarte å snike meg inn igjen heldigvis, ellers hadde jeg fått frostskader). Blitt bedt om å ta meg en «luftetur» før jeg får lov å komme inn (hva skal det liksom hjelpe, alkohol forsvinner ikke på 10min). Etc

  Broren min er adoptert fra Liberia. Han opplever OFTE problemer med rasistiske dørvakter i Oslo. Jeg har selv opplevd at han har blitt nektet inngang en gang før han begynte å snakke og dørvakten forsto at han var «skikkelig norsk». Da slapp han inn.

  Ikke misforstå meg – absolutt ingen dørvakter fortjener vold og de fleste dørvakter er ok mennesker, men om du ikke anerkjenner at en andel dørvakter faktisk fortsatt er drittsekker mister du mye kredibilitet.

  • exulto
   april 26, 2016

   Hei Kristian og takk for tilbakemelding.

   Om du leser mine svar på kommentarene, så vil du se at jeg langt i fra uenig at det finnes mange dørvakter som aldri burde vært der. Jeg har selv jobba sammen med flere av dem, og det er ingen hyggelig opplevelse.

   Men igjen, uansett hvor profesjonell og kontrastrik en «ekte» en dørvakt er så vil det alltid være faktorer inni bildet som gjør at man til tider vil kunne bli oppfatta som drittsekk. Mitt mål, som jeg også prøver å påvirke mine kolleger, er å kunne lykkes 100% med gjester som blir nektet adgang eller eskortert ut av lokalet. Hvis disse går hjem med et inntrykk av at jeg er en kjip kar, så har jeg tapt. Tar de meg i hånda og vi ønsker hverandre en god kveld videre selv om gjesten er litt uenig, så er det en seier. Det er disse små episodene som kan lære dørvakter å bli bedre, slik at man tar alle gjester på alvor og ikke bagatelliserer andre menneskers følelser 🙂

 • Ina
  april 26, 2016

  Hvis det er noen trøst, så er det mange av oss som aldri har sett noe annet enn riddere i hvite rustninger når vi ser en dørvakt.
  Det lapper desverre ikke sammen ansiktet til kollegaen din. Men for mange, mange av oss så er dere dørvaktene de eneste gutta man kan stole på på byen.
  Jeg har møtt MANGE dørvakter. Men ingen som ikke har vært ålereit. Har til og med hatt favoritter jeg har stoppet og pratet med på tur forbi, når jeg ikke skulle ut og drikke.
  Vi hadde god hjelp fra flere dørvakter på flere utesteder, som hjalp til å finne mannen som dopet ned veninnen min for noen år siden. Uten dere, ingen dom i den saken!
  Jeg må bare si at jeg beundrer dere! Denne vanvittige tolmodigheten med mer og mindre fulle gjester. Evnen til å håndtere alle mulige situasjoner uten aggresjon eller opphisselse. Omsorgen for fremmede mennesker som roter det litt til for seg selv. Jeg kunne holdt på i det uendelige. Tenk om ale yrkesgrupper hadde samme krav til profesjonalitet?
  Men først og fremst vil jeg si takk! Takk for at dere passer på oss!

 • Marthe
  april 26, 2016

  Husk imidlertid at ingen lover bortsett fra Grunnloven skal skrives med stor forbokstav, da ordets første ledd ikke er et egennavn. 🙂

  • exulto
   april 26, 2016

   Takk for tilbakemelding, Marthe 🙂

   Da er det retta opp i 😉

 • tommy
  april 26, 2016

  Takk for et flott innlegg som gir oss gjester en nyttig innsikt i verdenen til dørvakter. Jeg tror at det er viktig at du er med å sette søkelyset på dette på samme vis som det har blitt et økt søkelys på saker som f.eks mobbing i media de siste årene. Skriv gjerne den boken din. Den vil nok selge veldig godt. Og være en viktig utgivelse.

  Det er på tide at Norge tar et oppgjør med sin (u)kultur for oppførsel på byen. Ikke nødvendigvis med det formål at folk flest skal drikke så mye mindre, men med hvordan en oppfører seg ovenfor både andre gjester, vakter, bartendere og politi.

  Det overrasker meg også at ikke folkene i vennekretsene til de som gjentatte ganger lager kvalm engasjerer seg mer i å holde disse folkene i sjakk i framtiden. Oppførselen deres ødelegger som regel også kvelden for de, og det trekker deres eget omdømme med seg i dragsuget. Venner som lager bråk er IKKE kult. Ta en prat med de. Hjelper det ikke. Dropp de. La de være hjemme så kanskje de tar seg sammen neste gang.

  Jeg har sikkert møtt på tusenvis av dørvakter gjennom årene ute på byen og med unntak av noen ekstremt få så synes jeg alle har gjort en upåklagelig jobb.

  Gjestene derimot……

  Ofte har det slått meg at jeg synes det er beundringsverdig at så og si alle klarer å forholde seg så kontrollert, konstruktivt og rolig ovenfor gjester med en så provoserende og voldelig adferd at det antakelig hadde vært bedre for menneskeheten om de ble droppet i sjøen med noe tungt rundt beina enn at de går løs blant andre skapninger. Og hunkjønn er i alle fall ikke noe bedre. Når de først slår seg vrange så er det som om helvetes porter har åpnet seg på vidt gap. De har mindre sperrer når det gjelder voldsutøvelse enn de mest hardbarkede torpedoene.

  I møtet med disse folkene så synes jeg det er beundringsverdig at vakter og politi ikke utøver MER vold. MYE MER. Jeg hadde ikke hatt en brøkdel av tålmodigheten disse har når de havner i en truet situasjon og personen gjør sitt ytterste for å provosere mest mulig.

  Det hadde vært en ting om problemet kun var voldelige rabiate folk på dop, eller som slet med ymse psykiske tilstander/dårlig oppvekst osv. Men jeg gjetter på at det store flertallet av de som skaper problemer er ellers «normale» personer som rett og slett ikke har blitt oppdratt av venner og samfunn til et minstemål av selvbeherskelse i møte med alkohol. Det er på tide at en begynner å anse bråkmakerne som noe en ikke vil omgås, noen som en ser rart og nedlatende på, og ikke dyrker de som helter i gjengen.

  Gjestene som skaper problemer for vaktene er som regel de samme som skaper problemer for de fredelige gjestene og lager en dårlig stemning i hele lokalet. Så takk for at dere vakter gjør kvelden min bedre og sikrere gjennom jobben dere gjør.

  Så klart er det anledninger der jeg har vært mildt sagt irritert på dørvakter.

  Når du selv blir dyttet så du faller borti en vakt så de tror du er for full. Eller når de av en eller annen grunn mistenker at du har drukket for mye til å komme inn etter å ha drukket EN øl på et annet utested.

  Da er det lett å tenke inne i seg at det må være snakk om en fullstendig udugelig idiot du har å gjøre med.

  Men så ser jeg meg rundt og tenker over alle de tusenvis av avgjørelser de må ta hver kveld kun basert på et overfladisk inntrykk av folk. Alle idiotene som skjeller de ut. Alle de negative opplevelsene.

  Alle kan gjøre en feil.

  Så jeg forklarer heller vakten i et rolig og sindig ordlag hva som har hendt og da ordner det seg alltid. Og om jeg blir bedt om å gå en liten tur. Så går jeg den turen. Selv om jeg strengt tatt antakelig er under promillegrensen for å kjøre bil og kunne spasert på slakk line. Og når jeg kommer tilbake noen minutter senere så kommer jeg inn. Ta det som en mann. Slutt å krangle. Det er ikke verdt det.

  Alternativet hadde vært å blitt rasende, skjelt ut vakten og minsket sjansene mine for å slippe inn både denne kvelden og neste gang jeg møter vakten. En skal være rimelig tett i pappen om en ikke klarer å se at dette er følgene. At en graver sin egen grav. Selv med veldig høy promille så burde ikke evnen til slik enkel logikk være så svekket at en ikke klarer å koble disse tingene.

  Med unntak av de par gangene for mange år siden da jeg sovnet i sofaen på et utested og ble høffelig bedt å gå meg en tur så har jeg aldri i voksen alder blitt bedt om å forlate et utested. Selv om jeg langt mer enn en gang har fått i meg godt over det som jeg strengt tatt burde. Antakelig fordi jeg tross alt ikke har vært til plage eller fare for hverken meg selv eller andre.

  Men jeg har lovet meg selv at når den dagen en vakt sier til meg at han mener jeg har fått litt mye å drikke og må ta en tur ut så skal jeg svare på et rolig og skikkelig vis: «Det tror jeg du har rett i. Takk for at du sier fra. Kan jeg få gå og hente jakken min på vei ut?».

  Så skal jeg følge anvisningen fra vakten og komme meg ut. Uten krangel. Uten diskusjon. Få meg noe nattmat og tasle hjem. Innerste inne vel vitende om at det kanskje var nettopp dette som gjorde at jeg slipper unna ved å bare være «litt uggen» framfor «sinnsykt dårlig» dagen derpå.

  Stå på og fortsett med den gode jobben du gjør. Det er reflekterte folk som deg som er med å heve anseelsen til hele bransjen.

  • exulto
   april 26, 2016

   Takk Tommy for en meget flott og gjennomtenkt kommentar 🙂

   Er enig i mye av det du skriver, spesielt om det å ivareta, irettesette og oppdra sin egen omgangskrets. Der tror jeg vi har mye å vinne på, men det er også et særdeles vanskelig ansvar å pålegge venner, kolleger eller familie. Opplæring og reell bevisstgjøring i tidlig alder burde vært en mulighet.

   Hadde alle gjester tenkt som deg Tommy, så hadde min jobb vært overflødig 😉

  • Yeti
   april 27, 2016

   Apropos de mest hardbarkede torpedoene kan det nevnes at flere av de desidert mest beryktede av disse var dørvakter av yrke (f.eks Geir Spanien, Jan Kvalen, HP Martinsen).

 • Mindreverdighetskomplekser
  april 26, 2016

  Har ingenting til overs for dørvakter. Men fint forsøk på å hente sympati til en bransje full av fæle, rasistiske mennesker.

  • exulto
   april 27, 2016

   Takk for at du illustrerer noen av mine poeng angående forutinntatthet 😉

 • JAK
  april 27, 2016

  God bedring til min ukjente kollega.

  Mvh JAK
  21 år i døra og holder fortsatt på.

  • exulto
   april 27, 2016

   Takk for støtte og god vakt til deg JAK!

 • Martin
  april 27, 2016

  Mange gode poenger her. Er veldig glad for at man har dørvakter å gå til når f.eks en annen mann skal banke meg fordi jeg «prøver meg» på samme jente som han, som tilfeldigvis er kjæresten min.
  Likevel synes jeg teksten glorifiserer alle ansatte veldig. Ja, det er veldig mange flinke og hyggelige dørvakter. Det er det ingen tvil om. Likevel er det ikke å stikke under en stol at denne bransjen også tiltrekker seg mange tidligere slosskjemper. Husker flere fra hjembyen som var kjent for å oppsøke bråk i yngre dager som endte opp som dørvakter, og når de fikk muligheten holdt de ikke mye tilbake.

  • exulto
   april 27, 2016

   Hei Martin,

   jeg er helt enig med deg at det har vært og er fortsatt mange råtne epler i dørene.

   Kommentaren din om at teksten glorifiserer alle ansatte, så er ikke det hensikten. Om det er slutten «en ekte dørvakt» du tenker på, så er det mine tanker om hvordan en ekte dørvakt SKAL være, og bør jobbe mot å bli 🙂

 • Rebecca_S
  april 27, 2016

  Dessverre er det vel med dørvaktyrket som det er med alle andre yrker som innebærer en viss autoritet; at mange som aldri bør tildeles autoritet søker seg til det, kun for å være «bøller». Den minoriteten av «drittsekker» ødelegger for de mange seriøse dørvaktene som jobber rundt om i landet og gir dørvakter generelt et dårlig rykte. Når dørvakter gjør en god jobb, så får de liksom aldri noen ære for det, de «gjør bare jobben sin», men om én kjip dørvakt bruker sin stilling til å utøve makt over andre, så blir det masse oppstyr. Det er veldig synd, fordi det er en viktig jobb med tanke på hvor mange folk som blir helt hjernedøde så fort de får i seg litt alkohol.

  • exulto
   april 27, 2016

   Takk for god tilbakemelding, Rebecca 🙂

   Er helt enig med deg!

 • Silje
  april 27, 2016

  Bra skrevet! Men det finnes dessverre de dørvaktene som er frekke selvom man er edru! Jeg og venninnene mine drikker ikke mye, men vi drar ofte på karaokebarer for å synge. Vi tar oss maks ett glass vin, koser oss. Til tross for dette så har vi blitt kastet ut er par ganger, og også faktisk en gang nektet inngang fordi vi så for fulle ut.. Det som er verst er at dørvaktene alltid er så utrolig frekke(!) når det oppstår slike situasjoner.. Det hjelper ikke å si at vi er edru osv. De svarer bare frekt og respektløst «ikke snakk!» og lignende. Det finnes sikkert greie dørvakter også, men jeg har dessverre enda ikke møtt på en.

  • exulto
   april 27, 2016

   Frekke og arrogante dørvakter har ingenting å gjøre i dette yrket!

   Klag til utestedet de jobber på, eller til vaktselskapet de jobber for. Om de gjør noe ulovlig, anmeld dem til politiet!

   Alle dørvakter har tjenestenummer på ID- kortet sitt. De er pliktige til å oppgi dette på forespørsel. Du kan evt. spørre om å få ta bilde av kortet, men ikke begynn å ta bilder av ansiktet til vakten 🙂

 • mkss
  april 27, 2016

  Fra ei som har jobber som (kvinnelig) bartender i flere år: jeg skylder dørvaktene der jeg jobber mye for all hjelp og beskyttelse jeg har trengt. Samtidig vil jeg takke for jobben dere har gjort når jeg har vært selv ute på byen og har måtte håndtere folk som ikke tar nei for et svar. Om ikke annet skulle det vært flere av dere på utesteder, da folk ofte tror det passer seg å legge igjen folkeskikk og all sunn fornuft hjemme før de dra på byen. TAKK for jobben dere gjør, ikke tro et eneste sekund at det dere gjør ikke er av stor betydning.

  • exulto
   april 27, 2016

   Takk! 🙂

 • TomTom
  april 27, 2016

  Husk å få med den andre siden av historien også.
  Dørvaktene som er fulle av pepper og som med glede tar deg med på bakrommet for å gi deg en lekse. Eller dørvaktene som mottar sin andel av narkotikaomsetningen på stedet.
  For ikke å glemme de dørvaktene som politiet advarer eiere mot å ha engasjert da de driver innkreving og ransvirksomhet.
  Jepp – dette er dagens Oslo.

  • exulto
   april 27, 2016

   Hei TomTom,

   Den andre siden du sikter til blir veldig godt dekket av media allerede, men kanskje likevel ikke godt nok.

   Flere av mine kolleger har blitt skadet i årenes løp, og ikke en eneste gang har det blitt mediadekning ut av det annet enn en setning fra politiloggen. Når det er dørvaktene som utøver vold, så blir det blåst opp i alle landets medier.

   For å presisere, jeg støtter INGEN dørvakter som utøver makt. Tilogmed i de hendelsene en dørvakt kanskje kunne rettferdiggjort bruk av makt, så vil jeg alltid stille spørsmål med hvorfor han gjorde det og hva han kunne gjort annerledes. Makt er ikke engang et siste alternativ, det skal være et ikke- eksisterende alternativ i alle yrker (som jeg skal skrive om her på bloggen).

   Politiet advarer ikke eiere mot å bruke dørvakter, politiet fjerner dem dersom de ikke anses skikket og ikke innehar nødvendig tillit. Dette gjelder selv om den aktuelle dørvakten har et rulleblad rent som ei barnerumpe.

   Takk for tilbakemelding 🙂

 • Trond
  april 27, 2016

  Du starter innlegget med at du får dømmende blikk. Det gjør jeg også. Fra dørvakter. Har langt hår og ring i nesa. Ofte, ofte får jeg beskjed om å «gå en runde og lufte meg» spiller ingen rolle hvor edru jeg er. Når jeg har gått runden og «lufta meg» er det plutselig «fullt» aldri laget bråk. Hvor mange med langt hår og ring i nesa lager bråk? Må være veldig vanlig, siden jeg alltid blir plukka ut av dørvakta. Drita folk slipper inn med et smil, da. Jeg går videre med et smil.

 • Yeti
  april 27, 2016

  Min tillit til dørvakter har økt betraktelig siden det ble innført begrensninger for hvem som er tillatt å jobbe i bransjen. At man trenger godkjenning fra politiet gjør det mye lettere å stole på at det er vennligsinnede folk i døra. På 90-tallet, da det tilsynelatende var fritt fram for hvem som helst å stå i døra, var det en klar link mellom dørvaktmiljøet og torpedomiljøet. Det er ingen hemmelighet at noen av de desidert mest beryktede torpedoene var dørvakter av yrke. Forhåpentligvis har slikt søppel blitt luket ut av dørvaktyrket med utbedringer av lovverket.

 • Harald
  august 19, 2016

  Husker da jeg gikk mye på byen her på 90-tallet, så var det ansatt folk som brukte steroider, kokain og annet svineri. Heldigvis har det bedret seg i senere tid. Var mye politisaker mot dørvakter i den tiden der de hadde utøvd grov vold mot gjester som kanskje bare hadde slengt med leppa. Hører takk og pris ikke noe om slikt lenger, så dørvakter har jeg ingenting i mot nå om dagene. Om jeg kanskje blir bortvist i døra ett sted selv om jeg ikke er overstadig (og om jeg er, så aksepterer jeg «nei» uten nykker), går jeg bare til det vanlige vannhullet der folk kjenner meg godt, og no hard feelings mot vakten som sa nei. 🙂

 • Kjell Arne Sandve
  november 6, 2016

  Det er for jævlig at man enda har slike arrogante, voldelige mennesker uten empati. Utgangspunktet for å oppføre seg slik er dårlig selvbilde og lav selvtillit og dette kommer dessverre for dagen når man er påvirket av alkohol, som dessverre enda er et lovlig rusmiddel og som dessverre gjør mange aggressive. Et innslag av hasjisj hadde kanskje roet dem ned. Jeg var med og startet de første dørvaktkursene i år 2000, og da var mange dørvakter vel så arrogante og ekle som man her beskriver en del berusede gjester. jeg beveget meg inn på mange utesteder i full uniform og måtte virkelig fortelle en del dørvakter «hvor skapet skulle stå». Jeg skapte meg enorm respekt, og etter hvert så fikk vi også fjernet de ubrukelige vaktene. Vi kan dessverre fortsatt oppleve en del ubrukelige vakter fordi normal folk vil ikke utsette seg selv for slik behandling som vår venn på bildet. Så lege alkohol tillates i samfunnet vil vi få slike tilfeller. Jeg håper at vedkommende gjest får mange år i fengsel og en enorm erstatning mot seg. Hvordan var denne gjesten da han var edru. han burde stå frem i media, men er vel for feig til det..drittsekken.

 • Seneca
  januar 17, 2017

  Jeg er enig i at dørvaktene sikkert må gjennom mye drit, og uprovosert vold hører ikke hjemme noen steder. Men det bogner jo faktisk av andre yrker å oppsøke. Og ettersom at syting i sosiale medier er blitt så populært overrasker det meg ikke at også dørvaktene er et samfunnets mange offer som også fortjener medias oppmerksomhet. Lykke til videre, men hvis man litt er rasjonell, skjønner man at det er idiotisk å ikke forvente det verste når du må håndtere fulle nordmenn.

 • A
  november 2, 2019

  Kommenterer denne selv om posten er noen år gammel.

  Jeg mener dessverre at argumentet om at dørvakten jobber for gjestenes trygghet som like falskt som at inkassobyråene jobber for å hjelpe skyldnerne med sine økonomiske problemer. Jeg vil si at 95% av dørvaktens rolle handler om at utestedet ikke skal få problemer med skjenkekontrollen.

  Dessverre har vi en meget uklar alkohollov i Norge. I Danmark fungerer det annerledes. Så lenge du oppfører deg og ikke er til fare for deg selv eller andre, så er det greit. I Norge er «åpenbart beruset» et abstrakt begrep, som ikke verifiseres med objektive fakta før stedet får problemer. Enhver person som er trøtt, nervøs, syk eller sliten blir betraktet som hhv. dritings eller påvirket av amfetamin eller kokain. Dørvaktene gjør den evinnelige patruljeringen sin på jakt etter en gjest som Gud forby måtte gjespe eller stopper deg i døra hvis du har autoritetsangst og ser nervøs ut, gjerne som følge av tidligere ubehagelige episoder med dørvakter.

  Selve rollen med å skape trygghet på utestedet framstår ganske marginal. Jeg sier ikke at dette direkte er dørvaktens skyld, og voldsbruk er alltid forkastelig. Men at det oppstår irritasjoner over det som oppleves som urettferdig behandling fra dørvakter forstår jeg. Jeg har blitt stoppet i døra edru og blitt kastet ut fra afterwork etter en øl fordi jeg angivelig var for full.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.